Wat zijn rebatdelen?

Geplaatst door

Rebatdelen zijn handig om te gebruiken als je an de slag gaat met je gevel of schutting. Een rebatdeel is voorzien van een profiel en daardoor kan je gemakkelijk losse houten rebatdelen in elkaar schuiven. Maar wat zijn rabatdelen nou eigenlijk?

Betekenis

Een rebat is een uitsparing of groef die in de rand van een stuk materiaal, meestal hout, wordt gesneden. In een dwarsdoorsnede bekeken, is een sponning tweezijdig en open naar de rand of het uiteinde van het oppervlak waarin deze is uitgesneden. Een voorbeeld van het gebruik van een rebat is het plaatsen van een achterpaneel in een kast. Een rebel kan ook gebruikt worden voor het verbinden van twee stukken hout. Rebatdelen zijn eenvoudig te construeren en hebben een goede aantrekkingskracht.

Soorten

Er zijn verschillende soorten rebatdelen. Zo zijn er houten rebatdelen. Houten rebatdelen worden over het algemeen toegepast als gevalbekleding. Het is echter mogelijk om meer te doen met houten rebatdelen. Houten rebatdelen worden vooral gebruikt voor buitenbetimmeringen. Je hebt rebat in verschillende houtsoorten. Zo heb je Vurenhout, Western red cedar, Meranti en Douglas hout. Het is verstandig om goed onderzoek te doen naar het soort hout dat je gaat kopen. Op deze manier voorkom je dat je iets koopt wat niet werkt.

Onderhouden

Rebatdelen zijn over het algemeen gemaakt van duurzame houtsoorten en kunnen lang meegaan. Desondanks dat is het verstandig om de rebatdelen goed te onderhouden, zodat dat levensduur verlengd wordt. Je kan een rebatdeel behandelen met lak, olie of verf. Hierbij is het van belang om goed te kijken wat de houtsoort is en of het product waarmee je het gaat behandelen geschikt is voor het hout waarop je het gaat aanbrengen. Alleen daardoor verleng je de levensduur. Mocht je het verkeerd doen dan heeft dat weer een negatieve impact op de levensduur.  

Keuze maken

Als je je verdiept hebt in de soorten rebatdelen die er zijn kan je een keuze gaan maken. Er zijn veel verschillende soorten onlinewebshops te vinden waar je eventueel rebatdelen kan kopen, maar je kan ook naar een winkel gaan. Veel onlinewebshops hebben ook de mogelijkheid om het te retouren of de rebatdelen in een showroom te zien. Om een juiste keuze te maken is het verstandig om een criterialijst op te stellen en dan advies te vragen welk soort rebat het beste bij je past.

Heb jij wel eens rebatdelen gebruikt? En zo ja, waarvoor?

 

Geef een reactie