Een huis kopen? Waar moet ik beginnen?

Geplaatst door

Als je van plan bent om een huis te kopen zijn er een hoop zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst ga je natuurlijk nadenken over dingen zoals: waar wil ik wonen? Hoe groot wil ik wonen? Met wie wil ik wonen? En welke type huis past bij mij? Wanneer je al deze vragen hebt beantwoord kom je waarschijnlijk bij de belangrijkste vraag. Hoe ga je een huis financieren. Denk hier goed over na en maak een concreet plan om niet voor verrassingen te komen te staan. In deze blog lees je informatie over het afsluiten van een hypotheek, de risico's daarvan en hoe het nu precies werkt met die hypotheek rente. 

Hypotheek

Het kopen van een huis kan ontzettend spannend zijn. Zeker wanneer het je eerste huis is. Deze aankoop is niet te vergelijken met het kopen van een broodje bij de bakker en zal veel veranderingen met zich meebrengen. Voor iedereen zijn andere aandachtspunten belangrijk bij de aankoop van een woning dus zoek dit eerst even goed uit. Er komen een hoop verschillende kosten kijken bij het afronden van een koopovereenkomst en een daarvan is de hypotheek. Heb je vragen over hoeveel je kunt lenen en wat dit maandelijks voor jouw vaste lasten gaat betekenen? Maak dan gebruik van een handige tool waarbij je je maximale hypotheek berekenen. Zo zie je precies wat de mogelijkheden zijn en wat dit met zich mee brengt. Neem voor meer informatie contact op met een experts en vindt zo de meest voordelige hypotheek.  

Risico’s

Een grote aankoop zoals een woning brengen altijd risico’s met zich mee. Dat is natuurlijk niet gek als je ziet om welke bedragen het gaat. De eerst en belangrijkste stap is het bewust worden van de risico’s die je loopt of gaat lopen. Op deze manier kun je je hierop beter voorbereiden. Zaken waar je op voorbereid moet zijn zijn de hoge maandlasten die je misschien niet kunt betalen, schade aan je woning en waardedaling en restschulden bij verkoop. Aan de meeste van deze risico’s kun je niet ontkomen. De huizenmarkt is een snel veranderende markt waardoor je aankoop altijd een gok zal zijn. Het fijnste is natuurlijk om je schulden en leningen zo laag mogelijk te houden maar ook dat is niet altijd realistisch. Als je op de hoogte bent van welke risico’s je loopt kun je de schade in ieder geval proberen te beperken.

Rente

De hypotheekrente is het percentage aan rente dat je jaarlijks betaald over je openstaande hypotheek. Hiermee wordt het geleende geld dat nog niet is terugbetaald bedoeld. De verschillende rentevormen maken de hypotheekrente af en toe wat ingewikkeld. Daarom is het verstandig om duidelijke afspraken te maken over dit soort zaken en deze ook zwart op wit te laten zetten. Neem de rentekosten op in je maandelijkse lasten om systematisch af te lossen en de kosten voor je lening te betalen. Vergeet niet in de gaten te blijven houden hoe de zaken ervoor staan.

Geef een reactie