De schutting vervangen? Zo pak je dat aan.

Geplaatst door

Wil jij de tuin opknappen met een nieuwe schutting? Dan lees je hier meer over hoe je dat het best kunt aanpakken. De flinke sneeuwval en strenge vorst dit jaar kan best wat sporen hebben achtergelaten op je tuin. Bomen zijn door harde rukwinden losgeraakt, bloempotten die aan stukken zijn gevallen en aanslag op de tegels, het winterse weer houdt geen rekening met onze tuin. Ook de schutting is een behoorlijke windvanger en kan daardoor flink beschadigen. Als de schutting toe is aan vervanging of jij bent toe aan een nieuwe look van de tuin, dan is het nog best een opgave om de nieuwe schutting te kiezen.

 

Houd rekening met deze regels

Er is best wat regelgeving waar je rekening mee moet houden bij het kiezen en plaatsen van een nieuwe horizontale schutting. Niet iedereen is ermee bekend dat je niet zomaar een schutting kunt slopen en er een nieuwe kunt plaatsen, toch moet je hier echt aan denken. Heb je een vrijstaande woning en geen directe buren, dan heb je mazzel en kun je zonder al te veel problemen een nieuwe schutting plaatsen. Als je daarentegen een tuin hebt die direct aan de tuin van de buren grenst, dan zul je met hen de nieuwe schutting moeten overeenstemmen. Je hebt toestemming van de buren nodig om de schutting te vervangen en ook over de kosten moeten jullie afspraken maken. Daarnaast mag de schutting in de achtertuin maximaal twee meter hoog zijn, voor de voortuin geldt een maximale hoogte van een meter. Kom je er nu niet helemaal uit, dan kun je ook kiezen voor tuinschermen om wat extra privacy te creëeren.

 

Materiaal kiezen

Naast de bekende schuttingen van hout en beton zijn er tegenwoordig steeds meer opties wat betreft het materiaal van de schutting. Zo kun je bijvoorbeeld schanskorven laten vullen met boomschors, schelpen of dennenappels voor een zeer natuurlijke uitstraling. Dit maakt de schutting een stuk minder hard qua uitstraling. Ook zou je voor een semitransparante schutting kunnen gaan of de schutting zelfs helemaal weg kunnen laten als je buitenaf woont.

Ga je toch liever voor hout, dan is hardhout met het FSC-keurmerk aan te raden. Wil je liever een zachte, geïmpregneerde houtsoort, dan zul je moeten letten op het KOMO-keur. Een keurmerk van het hout van de schutting is echt noodzakelijk voor goede kwaliteit. En goede kwaliteit is precies wat je nodig hebt. Bij hillhout vindt je alles wat je nodig hebt voor de perfecte nieuwe schutting. Vergeet tot slot de poortdeur niet. Grote kans dat je deze hebt afgestemd op de schutting.

Geef een reactie