Alles over dakenbouw

Geplaatst door

De ins-en-outs van dakenbouw heeft iedereen niet zomaar in een achterste lade van zijn/haar/hun hoofd zitten, en dus is dit artikel hier. Wellicht ga je je neef helpen met de renovatie van zijn nieuwe huis waarbij hij per se alles zelf wil doen en je de bui nu al voelt hangen, of misschien wil je je gewoon verdiepen in hoe het dak wat jou droog en warm houdt nu eigenlijk werkt. Want hoe zit het precies in elkaar? Wat is een daktrim EPDM, en waar gebruik je die EPDM stroken voor? Welke lagen heeft een dak, om maar meteen als een leek te klinken? Lees gauw mee. 

Daken 101 

Een dak is het best te omschrijven als een dubbel geïsoleerde wand die van boven de warmte binnen én de kou buitenhoudt, en eentje die er ook nog voor is bedoeld om bestand te zijn tegen de meeste weersomstandigheden en andere mogelijke moeilijkheden. Ergens kan je de opbouw van een dak vergelijken met die van een muur: je hebt vaak een houten frame waartussen isolatiemateriaal bevestigd wordt, om dus de warmte die in het huis geproduceerd wordt binnen te houden én de kou van buiten, buiten, een frame waar aan weerskanten gipsplaat tegenaan worden bevestigd, en bij een dak vaak zelfs beton of steen. Maar er is nog iets interessants aan de afwerking van een dak, iets wat bij de bouw van een muur of vloer niet gebeurt; de dakbedekking. Oftewel; de dakbekleding. Nog voordat de dakpannen van het hellend dak of het grind van een plat dak erop gaan, wordt er een laag EPDM-dakbedekking over het dak heen gelegd, vaak ook met een daktrim EPDM gemaakt van EPDM stroken. Maar wat is dat nou weer? 

EPD-wat? 

Kortgezegd is EPDM een kunststofsamenstelling die, vanuit een maakproces dat te ingewikkeld is om hier zelfs maar beknopt samen te kunnen vatten, resulteert in een rubber van industriële kwaliteit, dat onder andere übergeschikt is om een dak mee te bekleden. Om snel de afdichtkwaliteiten van EPDM te illustreren: ken je die zwart rubberen strips bij de portieren en ramen van je auto, die alles isoleren en afdichten? Dat is ook EPDM. De dakbekleding is ervoor bedoeld om je dak niet alleen waterdicht en sneeuwdicht te maken, maar ook om hem nog eens tochtvrij te maken. Ook is het materiaal bestand tegen alle weersomstandigheden én dieren. 

 

Kortom, bij het maken van een dak gaat het vooral om versteviging en isolatie. Succes met de jouwe!

Geef een reactie